Blog

JG DESIGN
Alja Gartner s.p.
Ob koprivnici 73
3000 Celje

E-mail:
TEL: +386 41 552 224

KATERI MATERIAL IZBRATI ALI KAJ NAM PONUJAJO V TRGOVINAH?

26.11.2015

MASIVA

Masivni izdelki so tisti, ki so v celoti izdelani iz lesa. Najpogosteje se uporabljajo hrast, bukev in češnja, lahko tudi smreka, ki se odsvetuje zaradi vsebnosti smole in ker je precej mehka ter tako dovzetnejša za poškodbe, hruška ali oljka. Dobavljive so pravzaprav vse vrste lesa, le vi se morate odločiti za strukturo in barvo, seveda pa je cena povezana z dostopnostjo materiala.

Les za obdelavo se začne z izbiro drevesa, ki se ga poseka; potem se les razžaga, pravilno posuši, kar je najpomembnejše, in na koncu tudi ustrezno obdela.

Prednosti masive so predvsem toplina, ki jo oddaja in vam pričara resnično domačnost in s svojo edinstveno rastjo unikatnost, ter ekološki vidik, saj je les, ki raste 50 ali 100 let, povsem naraven.

Nemalokrat se les uporablja za lesene okvirje v kombinaciji s furniranimi polnili v frontah oz. vratih omaric. Obstajajo pa tudi stari mojstri, ki znajo celotno fronto in omarico izdelati iz lesa.

Ljudje se za lesene pohištvene izdelke najpogosteje ne odločamo za to, ker so precej dragi, saj je v njih potrebno vložiti veliko truda in dela, pa tudi ponudnikov ni ravno na pretek. Ne smemo pa pozabiti, da ta obrt ni pozabljena in da veliko mojstrov hrepeni po želji, da bi še kdo imel masivno pohištvo, saj bi v to lahko vlili svojo dušo in izdelek ustvarjali s svojimi rokami.

Masiva se najpogosteje uporablja pri izdelavi stopnišč, ograj in oken, ne prav pogosto pa pri izdelavi vrat ali front.

Za tiste pa, ki bi si vseeno želeli videz lesa, pa za to trenutno nimate finančnega zalogaja, imamo ponudbo iverala, ki tudi strukturno več kot odlično nadomesti les.

FURNIR

To so tanke plasti naravnega lesa, debele kot noževa konica, od 0,5 mm do približno 2,5 mm. Les je lahko rezan, luščen ali žagan. Namenjen je za oplemenitenje plošč ali robov. Na kratko, osnovnim ploščam da videz lesa. Na trgu je na voljo več kot 50 vrst furnirjev.

Njegove prednostni so, da je cenejši kot masiva, je pa enak ali pa vsaj zelo podobnega videza, obenem pa je ponudba zelo obširna.

Res pa je, da so zaradi aplikacije na osnovo njegove oblike nekoliko omejene.

Obdela se ga lahko z lugom in mu končna obdelava da videz mata ali sijaja.

Za osnovo, na katero furnir uporabimo, vzamemo v naprej izdelano ploščo, in ga na njo nalepimo.

Uporabljamo ga za pohištvo, vrata in intarzije, ki so, prav tako kot masivno pohištvo, dan današnji rahlo zapostavljene in premalo cenjene. Image title

LAK

Lak je barva po vašem izboru, ki jo nanesemo na osnovo. Odločamo se na podlagi RAL karte.

Leta 1927 je nemški Reichs-Ausschuß für Lieferbedingungen und Gütesicherung odredil uporabo 40 barv z imenom RAL 840. In tako je ostal RAL, ki zdaj zajema veliko več barv.

Ta nanos je primeren za vse prostore, tudi za kopalnico. Čiščenje je preprosto. Madeže lahko odstranite z vlažno krpo, pri bolj nadležnih pa uporabite nežen detergent. Ni pa priporočljivo, da pustite, da se madeži zasušijo, saj lahko tako trajno spremenite videz vašega pohištva.

Lak se nanaša s pištolo na ustrezno osnovo, praviloma v komori.

IVERAL

Iveral je zelo širok pojem. Zajema vse od oplemenitene iverne plošče do plošče z melaminsko folijo ali lesnim dekorjem. Dobavljiv je v sijaj in mat izvedbi.

Lahko je različnih dimenzij in debeline. Imamo klasične, vlago odporne in težko gorljive.

Za robove se lahko uporabljajo ABS robni trakovi ali robna folija.

Morda se na tej točki že sprašujete, kaj je iverna plošča oziroma iverka, kot jo mnogi poimenujejo. To so plošče, narejene iz lesa, lesnih odrezkov in recikliranega lesa. Več je mehkega lesa (smreka in bor), manj pa je trdega lesa.

Na kratko naj še pri tem opišemo robne trakove.

ABS-robni trakovi: Ta kratica pomeni akrilonitril-butadien-stiren. To so zelo obstojni in trdi trakovi, ki se uporabljajo za lepljenje robov notranjega pohištva. Lahko so enobarvni ali v lesnih dekorjih. Priljubljeni so tudi 3D-trakovi z reliefno lesno strukturo.

Obenem pa obdelava omogoča tudi obdelavo v radiju, kar pomeni, da vam lahko izdelamo tudi pohištvo z vogali in oblinami.

Robna folija je tanjša in slabše kakovosti (med 1 in 2 mm), namenjena je zaščiti in je uporabljena predvsem pri pohištvu v nižjem cenovnem rangu.

Melaminska folija pa je papir, impregniran z melaminsko smolo, in je zato trpežnejši in upogljivejši.

AKRIL

Akril se tako kot lak nanaša na mediapan. Mediapan ali po angleško meduim density fibreboards, kar pomeni vlaknena plošča srednje gostote, je izdelan pretežno iz lesa bukve, smreke in jelke z dodatkom smole. Je visoko kakovosten in ima enakomerno gostoto, zato ga lahko obdelujemo po želji. Prednost tega materiala je tudi ta, da v njem ni formaldehida, ki v večjih količinah povzroča dihalne težave, uvrščen pa je tudi med možne povzročitelje raka pri človeku in alergij. Zato je mediapan priporočljiv za ljudi, ki so na formaldehid alergični.

Akril, ki se ga nalepi na mediapan, je visoko kakovostni material, odporen na UV-svetlobo in vlago. Izvedba je mogoča samo v visokem sijaju. Je zelo preprost za čiščenje in bolj vzdržljiv kot iveral.

BARVA

Morda se sliši nenavadno, toda vrata pohištva lahko tudi 'pleskamo'. Ta metoda res ni še povsem uveljavljena in razširjena, toda to nam omogoča, da pohištvo obarvamo v vzorce in barve, ki pred kratkim še niso bili na voljo. To je edinstvena tehnika, ki vam nudi unikatno pohištvo po vaših željah. Barva se nanaša na mediapan in odpira dimenzije nepredstavljivih razsežnosti in možnosti. Izvaja se samo po predhodnem dogovoru z individualno stranko.

Če vas o materialih in tehnikah zanima še kaj, nam pošljite povpraševanje ali pokličite 041 552 224. Z veseljem vam bomo prisluhnili!

Ne pozabite pogledati na Aktualno, kjer predstavljamo najnovejše akcije, ki smo jih pripravili v sodelovanju z našimi partnerji.

Vse objave

KJE

Kjer VAM najbolj ustreza. Z vami se osebno dogovorimo, ali vam je ljubše, da se pogovorimo na objektu, pri vas doma ali v naši pisarni.

Pohištvena trgovina v Celju - Alja Gartner s.p., PE Celje, Ljubljanska cesta 36, 3000 Celje

KDAJ

Delovni čas pri nas ni omejen. Odprto imamo takrat, ko imate čas VI, saj živimo v družbi, kjer prosti čas igra pomembno vlogo. Pokličite in si zagotovite termin!

Pohištvena trgovina v Celju
odprto: pon. - pet. 10.00 do 19.00, v sob. 10.00 do 14.00 ali po dogovoru.

ZAKAJ

Ker smo mlada in zanesljiva ekipa z veliko svežimi zamislimi, smo prilagodljivi, predvsem pa znamo prisluhniti željam strank, s katerimi sodelujemo.